Hrana se ne baca

SAVJETI

Što s ostacima hrane?

Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin i zagovaratelj zero waste koncepta kulinarstva

1.
Danas pečena piletina, sutra gurmanska salata.

Od ostataka pečene piletine pripremite ukusnu salatu. Načupkajte piletinu na sitne komade, dodajte cherry rajčice, luk, skuhani ječam ili bulgur. Sve pomiješajte i po želji začinite.

2.
Ostalo vam je starog kruha? Uživajte u ukusnim knedlama!

Stari kruh namočite u toplo mlijeko, ocijedite, dodajte jaja, prepečeni špek, luk, češnjak, sol i papar. Nakon toga oblikujte i skuhajte knedle koje ćete servirati uz mesno pečenje ili odreske.

3.
Prezrelo voće – ukusni desert!

Prezrelo voće narežite na kockice, ispecite u tavi na maslacu i dodajte mu med, cimet i anis. Poslužite uz grčki jogurt, sladoled ili kao namaz s kruhom i maslacem.

4.
Od ostataka od guljenja povrća napravite hrskavi čips.

Operite povrće prije guljenja, a ostatke guljenja dobro posušite, popržite u dubokom ulju i začinite solju i paprikom. Uživajte!

5.
Niste pojeli meso i povrće iz juhe? Pripremite paštetu!

Mesu i povrću dodajte maslac, začinite solju, paprom, svježim peršinom ili vlascem te sve zajedno izblendajte. Dobit ćete ukusnu paštetu koju možete poslužiti uz omiljenu vrstu kruha ili peciva.

6.
Ostalo vam je kuhanog mesa? Pripremite osvježavajuću salatu za sutrašnji ručak!

Meso koje vam je ostalo od juhe od dana ranije narežite na kockice, dodajte luk narezan na kolutove, kapare te začinite solju, paprom, maslinovim uljem i vinskim octom – crvenim ili bijelim.

7.
Jučer ste pripremili rižoto i niste sve pojeli? Danas uživajte u finim paniranim okruglicama.

Oblikujte smjesu u kuglice, ispanirajte koristeći brašno, jaja i krušne mrvice te pecite u dubokom ulju. Jelo poslužite uz umak po volji, a najbolje će pasati uz osvježavajuće bijele umake na bazi grčkog jogurta ili vrhnja, uz malo peršina, vlasca ili kopra.

8.
Ostalo vam je variva od graha? Sutra ručajte ukusni zapečeni grah.

Grah premjestite u pleh, začinite dodatno solju, paprom i mljevenom slatkom i ljutom paprikom te dodajte malo rajčice, parmezana i bosiljka. Tako pripremljen grah pecite u pećnici na 220 stupnjeva 20 minuta.

9.
Imate četiri potpuno smeđe banane koje na prvi pogled treba baciti. Idealne su za savršeni kolač od banana!

Izradite banane vilicom i pripremite smjesu u koju ćete im dodati omekšani maslac, integralno brašno, jaja, mljevene bademe, prašak za pecivo, smeđi šećer, malo vanilije, cimeta i sode bikarbone. Sve sastojke dobro sjedinite mikserom, prebacite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva dok kolač ne poprimi tamniju smeđu boju (otprilike 40 minuta).

10.
Gotovo uvijek vam ostane kuhane tjestenine od ručka? Zapecite je u tavi!

Dok se na vrućoj tavi prže slanina, crveni luk i češnjak, u drugoj posudi zamiješajte kuhanu tjesteninu s dva jajeta i malo ribane mozzarele. Dodajte sol, papar i svježi papar, pa sve izlijte na tavu. Za minutu do dvije ukusni obrok je spreman.

11.
Ne bacajte ostatke pirea od krumpira – pripremite domaće njoke!

Sasvim malo pirea od krumpira dovoljno je za pripremu ukusnog krumpirovog tijesta. Pireu dodajte jedno jaje, malo glatkog brašna i malo soli i zamijesite tijesto. Od tijesta pripremite ukusne domaće njoke koje ćete savršeno upariti s gulašem ili ih panirajte kako biste dobili omiljene krokete. Ako ste pak ljubitelj slatkoga, tijesto iskoristite za pripremu knedli sa šljivama.

12.
Opet ste se „zaigrali“ i na roštilju ispekli previše mesa? Sutra pripremite ukusne tortilje!

Natrgajte ostatke mesa, dodajte svježu papriku, luk, zelenu salatu i cherry rajčice i po potrebi začinite. Premažite tortilju umakom od grčkog jogurta, vrhnja i vlasca, dodajte nadjev od mesa i povrća i uživajte u obroku koji će oduševiti vaša nepca.

13.
Nakon ukusnog nedjeljnog pečenja ostalo vam je mesa iz pećnice?
Iskoristite ga kao nadjev za raviole!

Usitnite meso, dodajte mu malo temeljca, vina i začina po volji – i pripremili ste ukusni nadjev. Zamijesite domaće raviole, napunite ih nadjevom i skuhajte. Skuhane raviole uparite s omiljenim umakom i uživajte!

Inspiracija

Nauči od drugih

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Newsletter

Pretplati se i najbolji savjeti stižu u tvoj inbox

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.