Hrana se ne baca

O Projektu

Naša priča

Bacanje hrane nije samo globalni društveni i humanitarni problem kako se može činiti na prvu.

Bacanje hrane predstavlja iznimno velik ekološki problem za planet Zemlju.

Za proizvodnju sirovine te preradu, proizvodnju i pakiranje hrane, njezino čuvanje i prijevoz trošimo ogromne količine resursa – vode, energije, goriva… Svaka faza u životnom ciklusu hrane izvor je emisije stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama kojima svjedočimo diljem svijeta.

Bacanjem savršeno dobre hrane „u vjetar“ bacamo i sve resurse korištene za njezinu proizvodnju, a njezinim bacanjem i truljenjem stvara se metan – staklenički plin moćniji od ugljikovog dioksida. Da je globalno bacanje hrane država, bila bi treći najveći emiter stakleničkih plinova.

U usporedbi s 1960. godinom danas svijet proizvodi 150 posto više hrane na samo 13 posto više poljoprivrednih površina, zahvaljujući mnogim inovacijama u proizvodnji hrane nastalim tijekom godina. Proizvodimo dovoljno hrane da prehranimo 1,5 puta svjetsku populaciju, no istovremeno je otprilike 10 posto svjetske populacije gladno.

S ciljem smanjenja bacanja hrane te da na taj način pridonesemo smanjenju emisije stakleničkih plinova i borbi protiv siromaštva i gladi, u Dukatu smo 2015. godine pokrenuli sustavni program doniranja hrane. U osam godina donirali smo 1.760 tona hrane te osigurali više od 8 milijuna mliječnih obroka za djecu i odrasle diljem Lijepe Naše.

Tako već petu godinu zaredom ponosno nosimo titulu Najdonatora – najvećeg donatora hrane u domaćoj prehrambenoj industriji i drugog najvećeg donatora hrane u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, potpisnik smo Dobrovoljnog sporazuma o sprječavaju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ koji se provodi u okviru Vladinog Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske.

Jedan od načina kako Dukat dodatno pridonosi smanjenju bacanja vlastitih proizvoda jest prodaja čitavog asortimana u šest diskonata u Hrvatskoj. U svim diskontima građani mogu pronaći tristotinjak proizvoda po sniženim cijenama za 20-25 posto u odnosu na redovne maloprodajne cijene. Među njima je kompletan asortiman mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva robnih marki Dukat, President i Galbani. Asortiman proizvoda s kraćim rokom trajanja dodatno je snižen te je, uz diskontnu cijenu, na tim proizvodima posebno istaknut i rok valjanosti. Tako Dukat dodatno potiče kupnju i konzumaciju proizvoda kojima se bliži istek roka, a u potpunosti su zdravstveno ispravni.

Sve gore navedeno, kao najvećoj mljekari i jednom od najvećih proizvođača hrane u Hrvatskoj, daje nam legitimitet i moralnu obvezu da radimo još više i još bolje s ciljem smanjenja nastajanja otpada od hrane. Nacionalni višegodišnji edukativni projekt „Hrana se ne baca“ logičan je nastavak naših nastojanja i aktivnosti u području smanjenja otpada od hrane i jedan korak više za bolje društvo i zdraviji planet Zemlju.

Pridruži nam se!

#HranaSeNeBaca

PROVELI SMO Istraživanje

Koliko hrane bacamo?

Detaljne rezultate istraživanja u kojemu smo ispitali navike potrošača kada je riječ o odgovornom postupanju s hranom doznajte ovdje.

76%

otpada od hrane stvara se u kućanstvima

51%

građana baca savršeno dobru
hranu – ostatke obroka

40%

građana prepoznaje razliku u oznakama trajanja hrane

Saznaj više

Newsletter

Pretplati se i najbolji savjeti stižu u tvoj inbox