Hrana se ne baca

Proveli smo Istraživanje

koliko hrane bacamo?

U Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane, što rezultira time da kao narod godišnje bacimo više od 280 tisuća tona hrane.

U Hrvatskoj čak 76 posto otpada potječe iz kućanstava, dok je prosjek Europske unije 53 posto.

Možemo mi to i bolje!

40%

Gotovo 40 posto građana prvo kupuje namirnice pa tek onda planira obroke.

21%

Svaki peti građanin rijetko ili nikad ne kupuje proizvode pred istekom roka trajanja.

23%

Manje od četvrtine građana gotovo nikad ne baca hranu.

65%

Ostatke pripremljene hrane baca čak 65 posto građana koji barem ponekad bacaju hranu, kruh i peciva baca njih 46 posto, a voće i povrće baca svaki četvrti ispitanik.

23%

Mliječne proizvode baca 23 posto ispitanika, a po vrsti proizvoda to su najčešće mlijeko i jogurti.

51%

Čak 51 posto građana navodi da baca hranu jer se pokvarila.

44%

44 posto baca hranu jer su na nju zaboravili pa joj je istekao rok trajanja. Među njima je najviše mladih.

Budi i ti pozitivan primjer!

65%

65 posto građana gotovo redovito odvaja otpad u kućanstvu, a 57 posto gotovo redovito koristi vlastite platnene vrećice prilikom kupnje.

62%

62 posto ispitanika trudi se u potpunosti racionalno koristiti namirnice. Nešto više od polovine ispitanika navodi da se na racionalan način ponašaju i njihovi ukućani.

64%

Većina ispitanika, njih 64 posto, potrudi se iskoristiti kupljenu hranu u roku.

70%

Gotovo 70 posto ispitanika prije bacanja hrane osjetilima provjeri je li hrana ispravna.

NAUČI!

40%

Iako je tek svaki drugi ispitani građanin naveo da zna razliku između oznaka „najbolje upotrijebiti do” i „upotrijebiti do”, njih je svega 40 posto ponudilo sve ispravne odgovore na ispitu znanja unutar istraživanja.

25%

Svaki četvrti netočan odgovor bio je na pitanja o oznaci „najbolje upotrijebiti do” – građani nisu sigurni mogu li se takvi proizvodi konzumirati ili ne.

25%

Svaki četvrti ispitanik pogrešno smatra da se niti jedan mliječni proizvod kojemu je istekao naznačeni rok ne bi trebao konzumirati, a svaki deseti nije siguran može li se ili ne može konzumirati.

Detaljne rezultate istraživanja preuzmite ovdje.

U suradnji s agencijom Improve, Dukat je proveo istraživanje o navikama građana kada je riječ o odgovornom postupanju s hranom. Istraživanje je provedeno u lipnju 2023. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku. Ovim istraživanjem ispitale su se navike kupnje namirnica i planiranja obroka u kućanstvu te ponašanja i stavovi vezano uz problematiku bacanja hrane s naglaskom na proizvode iz kategorije mliječnih proizvoda. Svrha provedenog istraživanja korištenje je rezultata s ciljem osvještavanja građana o problemu bacanja hrane i smanjenju otpada od hrane u Republici Hrvatskoj.

Oznaka „Upotrijebiti do“ oznaka je zdravstvene ispravnosti proizvoda i koristi se za lako kvarljive namirnice poput svježeg mesa, svježe ribe, svježeg pilećeg mesa i slično. Nakon isteka datuma uz oznaku „Upotrijebiti do“ namirnicu nije preporučljivo koristiti.

Oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ govori o datumu do kada su kvaliteta i organoleptička svojstva namirnice najbolja. Ova se oznaka koristi za tjesteninu, rižu, kolače, čokoladu, pahuljice i slične proizvode koji se mogu koristiti i nakon označenog datuma ako su namirnice mirisom i okusom u redu. Drugim riječima, „Najbolje upotrijebiti do“ ne znači „Loše nakon“.

Donosimo gotovo 40 savjeta za smanjenje otpada od hrane kod kuće, prilikom kupnje i u restoranu!

Donosimo gotovo 40 savjeta za smanjenje otpada od hrane kod kuće, prilikom kupnje i u restoranu.

Pogledaj savjete

Newsletter

PrIJAVi se i najbolji savjeti stižu u tvoj inbox