Želja da na blagdanskoj trpezi ne nedostaje hrane u kojoj uživamo s najmilijima vrlo često rezultira prevelikom količinom kupljenih namirnica i pripremljenih jela. Zato donosimo savjete kako namirnice dulje održati svježima, a od chefa Damira Tomljanovića saznajemo kako kreativno iskoristiti višak pripremljene hrane!
Neizostavni dio tradicionalnog uskrsnog doručka su svakako rotkvice. Skoro sve kod rotkvice je jestivo, korijen i lišće. Kako biste im produžili svježinu i pravilno ih pohranili odstranite zelene listove rotkvice čim se vratite iz kupnje da izbjegnete povlačenje vlage iz korijena rotkvice. Lišće rotkvice je hranjivo pa ga nemojte bacati, nego ga možete odmah iskoristiti kao dodatak umacima za razne tjestenine ili pripremite ukusni i brzi omlet za članove svoje obitelji. Korijen rotkvice pohranite u hladnjak, ali prije toga provjerite je li suh jer se zbog viška vlage rotkvice mogu brže pokvariti. Rotkvice iz hladnjaka iskoristite u roku od dva tjedna za razne vrste salata, namaza ili ih iskoristite za laganu juhu.
Mladi luk jedan je od prvih nagovještaja proljeća i bez njega je teško zamisliti uskrsnu trpezu. Kupljen na tržnici ili u dućanu neće dugo potrajati bez pravilne pohrane. Kako bi sačuvao svoju svježinu mladi luk je najbolje čuvati u hladnjaku. Postavite ga (s korijenima prema dolje) u staklenku s vodom preko koje je najbolje staviti vrećicu za zamrzavanje. Ako nemate odgovarajuću staklenku, možete ga zamotati u navlažene kuhinjske ubruse te ga tako održati duže svježim. Na ovaj bi način trebao bi trajati oko sedam dana u hladnjaku pa ga u tom roku i iskoristite za pripremu salata, umaka/dipova, neodoljivog quichea ili tradicionalnog istarskog jela – fritaje.
Hren je nezaobilazna namirnica blagdanskih stolova. Korijen hrena trebate pohraniti na hladno, suho mjesto i dalje od izvora sunčeve svjetlosti. Prije pohrane nije preporučeno prati hren jer višak vlage može prouzročiti brže kvarenje. Svježe naribani hren odlično se slaže s različitim umacima ili uz šunku, ali vam savjetujemo da ga naribate neposredno prije posluživanja kako ne bi izgubio svoju ljutinu. Osim toga, na taj način znat ćete koliko vam hrena u tom trenutku treba te izbjegavate nepotrebno bacanje nutritivno vrijedne namirnice. Ako ste ga pravilno pohranili nakon kupnje i pridržavali se ovih uputa, svježina hrena može trajati i nekoliko tjedana.
Za Uskrs mnogima omiljena namirnica je upravo kuhana ili pečena šunka. Pohranjena u hladnjaku može potrajati do tjedan dana ako je u jednom komadu, međutim ako ste šunku narezali na šnite preporuča se da se iskoristi u roku do pet dana. Ako niste sigurni hoćete li uspjeti pojesti cijeli komad, kuhanu ili ispečenu šunku možete isjeći na ploške ili kockice, ubaciti u vrećice za zamrzavanje ili foliju i zamrznuti. Tako uvijek možete odmrznuti komade šunke za ukusne sendviče, hladne salate ili variva.
U hladnjaku se tvrdo kuhane uskrsne pisanice mogu čuvati 7 do 10 dana, ali morate paziti da ljuska pisanice nije oštećena prilikom kuhanja. Pravilo je jednako i za jaja koja su obojana prirodnim načinom uz pomoć ljuske od luka ili cikle ili jaja koja se boje bojama namijenjenim za prehrambenu upotrebu. Ako ste nakon kuhanja uklonili ljusku, tvrdo kuhana jaja pohranite u hladnjak u zatvorenoj posudi te ih je potrebno konzumirati u roku od 1 do 2 dana.
Neizostavan dio uskrsnog slavlja su svakako i svježi sir i vrhnje. Svježi sir čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. To će spriječiti rast plijesni i preuzimanje mirisa iz hladnjaka. Svježi sir potrebno je konzumirati do tjedan dana nakon njegova otvaranja. Vrhnje također treba čuvati u hladnjaku, po mogućnosti u glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima jer je to najtopliji dio hladnjaka koji doživljava najviše promjena temperature.
Kruh se najbolje čuva u posudi za kruh ili papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi. To omogućuje cirkulaciju zraka, ali sprječava da se previše brzo osuši. Kruh može trajati 3 do 7 dana, ovisno o vrsti kruha. Kruh možete i zamrznuti; predlažemo da svježi kruh narežete na šnite, stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznete. Odmrzavanje kruha će na taj način biti brzo a kruh ostaje jednako svjež kao kad je zamrznut. Ovo vrijedi i za kruh u kojem ste pekli uskrsnu šunku, ako vam ga je kojim slučajem ostalo!
Neizostavan dio svakog blagdanskog slavlja su i kolači. Kremaste kolače najbolje je čuvati u hladnjaku i to najviše tri dana, a prilikom pohrane najbolje koristite staklene ili (plastične kutije) jer ćete na taj način izbjeći da vaši omiljeni deserti ne poprime miris drugih namirnica koje se također nalaze u hladnjaku. Suhi kolači su obavezan dio blagdanske trpeze, mogu trajati do tjedan dana u odgovarajućim posudama na hladnom i suhom mjestu. Ako se odlučite zamrznuti suhe kolače potrebno ih je najprije spremiti u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih maksimalno šest mjeseci.
Većina nas se može složiti da je francuska salata jedno od omiljenih blagdanskih jela. Francusku salatu najbolje je držati u zdjeli s poklopcem i pohraniti u hladnjak jer su osnovni sastojci salate majoneza i jaja. Preporuča se da se u hladnjaku drži do maksimalnih sedam dana.
Prije nego se zaputite u trgovinu planirajte uskrsni obrok. Napravite popis jela, a potom i namirnica koje vam trebaju za ovaj Uskrs. Osim toga, nabavite ih na vrijeme – na taj ćete način izbjeći nepotrebnu kupnju, ali i stres.
Procijenite veličinu porcija prema broju i „apetitu“ uzvanika i ukućana. Tako je za uskrsni doručak dovoljno dva kuhana jaja po osobi, eventualno tri ako se natječete tko ima najčvršću pisanicu za stolom. Iako svi rado uživamo u kuhanoj i pečenoj šunki, dovoljno je 30-50 grama po osobi, 3-4 rotkvice po osobi, a preporučuje se da jedna osoba konzumira oko 50 do 100 grama kruha po obroku. Za sve ljubitelje hrena poslužite ga u manjim posudicama koje uvijek možete dopuniti ako se netko zaželi još.
Na Uskrsni ponedjeljak uglavnom se jede ono što je ostalo od nedjelje, ali ako taj dan pečete krumpir korisna je informacija kako je po osobi dovoljno količina krumpira ne veća od stisnute šake. S obzirom na količinu priloga pokušajte procijeniti i koliko su vaši ukućani ili gosti ljubitelji mesa da znate planirati koliko ćete pripremiti mesa.
Ako vam na uskrsni doručak ili ručak stiže veći broj gostiju, potaknite ih da ponesu sa sobom svoju višekratnu ambalažu kako bi im spakirali višak hrane za ponijeti.
Razmislite da podijelite višak uskrsne hrane s prijateljima, susjedima, poznanicima, kolegama s posla ili drugim građanima u potrebi.
Za početak – nemojte bacati hranu. Osim što ste je platili i doslovno bacate novac u smeće, bacate i vrijeme koje ste potrošili za njezinu pripremu. Dodatno, činite jedno kulturološki neprihvatljivo djelo, pogotovo za vrijeme vjerskih blagdana gdje nije smisao uživati u izobilju, prejedati se i bacati hranu, nego u njoj uživati sa svojom obitelji i učiti nove generacije pravim životnim vrijednostima. Nadam se da će vam za vrijeme Uskrsa, a i za dane koji slijede nakon našeg najvažnijeg blagdana, ovi savjeti dobro doći.
Višak obojanih tvrdo kuhanih jaja na stolu nikome nije stran, a tako niti manjak želje za šunkom i jajima za doručak. No, jaja vrlo brzo možemo iskoristiti za jedno od omiljenih jela – ukusnu roladu od mljevenog mesa punjenu jajima, popularno Štefani pečenje. Jednostavno razvucite na masnom papiru začinjeno mljeveno meso, posložite očišćena jaja na sredinu, preklopite meso pomoću masnog papira i stisnite sve da se sjedini u lijepo oblikovanu mesnu štrucu. Pecite u pećnici oko 90 minuta na 175 stupnjeva, ali, s obzirom na debljinu mesa, prilagodite vrijeme ukoliko je potrebno.
Kupili ste previše mladog luka i sada vam hladnjak miriši i izgleda kao bakin vrt. Ono što je izvrsno jest to da je iskoristivost luka univerzalna za veliku količinu jela. Vrlo brzo možete napraviti ulje od mladog luka tako da ga stavite u sjeckalicu, pomiješate s običnim uljem i napravite fini pesto. Procijedite ulje od sitnih mrvica kroz gazu i dobit ćete prekrasno zeleno ulje s okusom mladog luka. Ostatak možete pomiješati s maslacem i drugim začinima i imati ukusan maslac za završavanje jela. I ulje i maslac možete pohraniti u zamrzivaču, naravno, zaštićeno od utjecaja leda u vakuum vrećicama ili prijanjajućoj foliji te konzumirati u tjednima koji su ispred vas.
Na ovim prostorima često vrijedi pravilo da hrane ne smije nedostajati za ukućane ili goste – pogotovo za blagdane, kada svi imamo veće oči od želuca. Zato trebamo voditi brigu koliko nas je za stolom, kolike su realne količine koja određena osoba može pojesti te se ravnati prema normativima koje vrlo lako možemo naći online. Svakako je dobra opcija i pitati prijatelja kuhara da nam pomogne u određivanju prikladne količine, kako za odrasle, tako i za djecu. Upravo sa šunkom često pretjeramo, ali odlična je vijest što ju kasnije možemo iskoristiti za više jela. Možete je narezati na kockice i napraviti ukusan rižoto, pohati je i popržiti u dubokoj masnoći pa od nje napraviti štapiće, i uz pržene krumpiriće uživati u uskrsnom filmskom klasiku. Meni je osobno šunku najdraže iskoristiti za ukusnu maneštru ili varivo na žlicu. Em za pripremu ne treba puno vremena, em posebnu draž daje upravo taj okus šunke koju ste zapekli na tavi sa svinjskom mašću i onda dodali povrću koje ste zatekli na kraju hladnjaka. Ne zaboravimo na ulje od mladog luka kao začin na kraju!
Tako lijepe i svježe. Ali, ukućani žele nešto drugo. Dosta im je klasika mamine kuhinje i zaželjeli su se malo klasika street fooda.
U tom slučaju, burger iz kućne radinosti će svi rado prihvatiti. Istovremeno, ovdje jednim udarcem možete potrošiti dvije namirnice koje su nam ostale u hladnjaku – i šunku, i rotkvice. Napravite burger s pečenom šunkom i coleslaw salatom u koju će se izvrsno uklopiti nasjeckana mlada rotkvica koja će joj dati jednu posebnu svježinu. Šunku prije pečenja namažite sa senfom i rezultat će biti za prste polizati! A i izvrsna je metoda za počistiti ostatke iz hladnjaka. Svi sretni!
Obožavamo ju kad je vruća, ali kad se ohladi – imamo drugu priču. Janjeća masnoća kad je hladna nije baš privlačna okusom jer u ustima ostavlja težak i postojan okus. Janjetina s hlađenjem postaje puno žilavija, ali i vlaknasta u teksturi. No, uz malo truda, možete ju i hladnu izvrsno iskoristiti. Pripremite janjeći ragu s domaćim šurlicama koje mu savršeno pristaju. Prvo zažutite luk, dodajte češnjak, mrkvu i celer nasjeckane na kockice i podlijte crvenim vinom. Pustite da vino zakuha i alkohol ispari, pa dodajte nasjeckano meso od janjetine. Sve podlijte reduciranim janjećim temeljcem koji ste prethodno pripremili tako što ste vodom deglazirali pleh u kojemu ste pekli janjetinu i stavili ga u pećnicu da se odvoje sve masnoće i sokovi, pogotovo oni koji su se lijepo karamelizirali. Prebacite tako dobivenu tekućinu u lonac, dodajte sve kosti od janjetine s kojih ste skinuli meso i kuhajte barem 90 minuta da izvučete što više okusa. Kada ste sve spojili i začinili po volji (pripazite na sol!) samo vam preostaje skuhati šurlice zajedno s raguom. One će lijepo zgusnuti cijeli ragu i učiniti ga savršenim za posluživanje. Ukoliko vam je okus preintenzivan, slobodno završite ragu s malo milerama ili kiselog vrhnja.
I, ne zaboravite, ukoliko ste pripremili previše ragua za jedan obrok, prije nego dodate tjesteninu izvadite procijenjeni višak i nakon hlađenja ga zaledite za neku drugu prigodu.
Postoji velika mogućnost da, nakon što ste konačno došli do zraka od ukusnog uskrsnog objeda, primijetite da je na stolu ostala pristojna količina krumpira, mrkvice, luka i svih onih ljepota koje ste dodali janjetini da upiju njene sokove prilikom pečenja. Što sad s time? Čas posla. Uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite sve povrće u jednu homogenu smjesu. Ukoliko primijetite da je smjesa premasna, slobodno joj dodajte malo krušnih mrvica i jaje. Okus će biti neupitno fantastičan jer sve sokove od janjetine imate baš u toj smjesi. Dodajte po želji malo nasjeckanog peršina i napravite kuglice. Možete ih pohati u brašnu, jajetu i krušnim ili panko mrvicama ili pak napraviti gustu orly smjesu i pripremiti ih poput lažnih fritula. Pržite ih u dubokoj masnoći i poslužite uz neku verziju umaka na bazi kiselog vrhnja ili majoneze. Dobit ćete idealan snack uz omiljeni film, a možete ih čuvati i u zamrzivaču, pa kasnije poslužiti kao malo drugačije krokete, uz gulaš ili ragu.
Kod nas doma jednostavno se ne može dogoditi da ostane nešto slatko u hladnjaku koji dan, moja kćerka i ja se pobrinemo da se slastice nikad ne bacaju. U danima kad je slatkog ipak količinski više, iskoristite ga kao motiv za druženje. Skuhajte kavu, pozovite rodbinu, prijatelje ili susjede da dođu k vama i poslužite im ukusne slastice. Dok uživate u opuštenom razgovoru, vrlo brzo će višak slatkog nestati sa stola.
Newsletter
Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka
Dukat mliječna industrija d.d., Marijana Čavića 9, Zagreb, OIB: 25457712630 (dalje: Dukat) ovim dokumentom vas informira o obradi vaših osobnih podataka koje Dukat prikuplja i obrađuje u svrhu sudjelovanja i provedbe kreativnog natječaja „Do posljednje mrvice“ koji se provodi rješavanjem edukativnog online kviza o važnosti smanjenja stvaranja otpada od hrane u svakodnevnom životu objavljenog na mrežnoj stranici www.HranaSeNeBaca.hr (dalje: natječaj). Online kviz namijenjen je za punoljetne osobe koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj (dalje: Sudionici), a u slučaju uspješnog riješenog online kviza, Dukat dostavlja dar Sudionicima, te stoga Dukat prikuplja i obrađuje osobne podatke Sudionika u svrhu provjere uvjeta za sudjelovanje u kvizu i u svrhu slanja dara. Osobni podaci Sudionika se prikupljaju na temelju privole.
Dodatne informacije o obradi vaših osobnih podataka možete pronaći u dokumentu pod nazivom Zaštita privatnosti koju možete pronaći na sljedećem linku: https://hranasenebaca.hr/privacy-policy/
[1] UREDBA (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 27. travnja 2016.o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka)
Pravila kreativnog natječaja „Do posljednje mrvice!“
Članak 1: ORGANIZATOR KREATIVNOG NATJEČAJA
Dukat d.d., Marijana Čavića 9, 10 000 Zagreb, OIB: 25457712630 (dalje u tekstu: Dukat ili Organizator) organizira kreativni natječaj „Do posljednje mrvice“ (dalje u tekstu: natječaj) za posjetitelje Dukatove mrežne stranice www.HranaSeNeBaca.hr.
Članak 2: SVRHA, TRAJANJE I MJESTO PROVOĐENJA NATJEČAJA
Svrha natječaja je edukacija o važnosti smanjenja stvaranja otpada od hrane u svakodnevnom životu, a natječaj se provodi rješavanjem edukativnog online kviza na stranici www.HranaSeNeBaca.hr (dalje u tekstu: Kviz).
Natječaj traje od 30.9.2024. do 23.10.2024.
Članak 3: UVJETI ZA SUDJELOVANJE U NATJEČAJU
U natječaju mogu sudjelovati samo punoljetne osobe koji imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj koje pristupe rješavanju Kviza objavljenog na stranici www.HranaSeNeBaca.hr (dalje u tekstu: Sudionici).
Za sudjelovanje u natječaju, Sudionici moraju točno i potpuno odgovoriti na najmanje 11 od 14 kvalifikacijskih pitanja Kviza te dodatno navesti jedan primjer aktivnosti koju provode i kojom smanjuju bacanje hrane u svakodnevnom životu (u daljnjem tekstu: aktivnosti).
U obzir će doći svi Sudionici koji su ispunili uvjete za sudjelovanje iz ovih Pravila u razdoblju trajanja natječaja.
Nakon isteka razdoblja trajanja natječaja, Kviz ostaje na mrežnoj stranici Organizatora i može se rješavati, bez mogućnosti sudjelovanja u natječaju i bez mogućnosti osvajanja dara opisanog u članku 4. ovih Pravila.
Članak 4: DAROVNI FOND
Darovni fond natječaja čini 80 komada rola za zamatanje hrane od organskog pamuka s premazom od pčelinjeg voska, za višekratno zamatanje hrane (dalje u tekstu: dar).
Jedan Sudionik može osvojiti samo jedan dar.
Darove osigurava Organizator.
Dar se ne može zamijeniti za drugi dar ili za novac ili zahtijevati dar u većim količinama.
Članak 5: ODABIR I OBJAVA DOBITNIKA DAROVA
Pristigle odgovore (aktivnosti) ocjenjivat će žiri Dukata koji se sastoji od tri člana:
1. Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija u Dukatu
2. Goran Nidogon, direktor kvalitete u Dukatu
3. Mateja Radaković, koordinatorica kvalitete i društveno odgovornog poslovanja u Dukatu
Žiri Dukata izabrat će 80 najkreativnijih i najučinkovitijih pristiglih odgovora (aktivnosti), koji osvajaju dar opisan u članku 4.
Sudionici natječaja koji ostvare pravo na dar bit će obaviješteni putem e-maila da su izabrani kao dobitnici dara, najkasnije 14 dana od završetka natječaja.
Ukoliko dođe do promjene termina obavještavanja rezultata natječaja, promjena će biti objavljena na mrežnoj stranici www.HranaSeNeBaca.hr.
Članak 6: AUTORSKA I SRODNA PRAVA
Sudionici natječaja suglasni su da Organizator stječe nad pristiglim odgovorima (aktivnostima) neograničeno pravo objave, distribuiranja, reproduciranja i prema potrebi prerade za korištenje u promotivne i druge svrhe, bez daljnje suglasnosti Sudionika.
Članak 7: KORIŠTENJE OSOBNIH PODATAKA
Organizator prikuplja i obrađuje osobne podatke Sudionika natječaja radi provjere uvjeta za sudjelovanje u natječaju, provedbe natječaja i dostave darova, i to: potvrda da je osoba punoljetna, ime i prezime, adresa, datum i e-mail adresa.
Organizator obrađuje osobne podatke kupaca sukladno Uredbi EU 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba) te u skladu sa svim pozitivnim propisima iz područja zaštite osobnih podataka koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, po najvišim standardima koje Organizator primjenjuje u svom poslovanju.
Dostava osobnih podataka je dobrovoljna, no bez pružanja osobnih podatka neće biti moguće sudjelovanje u natječaju.
Osobni podaci mogu biti dostavljeni izvršiteljima obrade (npr. vanjskim suradnicima za izradu i održavanje mrežne stranice Organizatora). Izvršitelji obrade obrađuju osobne podatke isključivo prema uputama Organizatora uz poduzimanje svih odgovarajućih mjera u svrhu zaštite i sigurnosti osobnih podataka.
Osobni podaci će se čuvati najviše tri mjeseca nakon završetka natječaja te će nakon toga biti izbrisani.
Sudionici imaju pravo od Organizatora kao voditelja obrade zatražiti pristup, ispravak, brisanje ili ograničavanje obrade osobnih podataka te pravo pritužbe nadzornom tijelu i ostala prava sukladno propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka. Kako biste ostvarili svoja prava, možete nam se obratiti na sljedeću e-mail adresu: dpo@neunpro.com.
O načinu obrade osobnih podataka možete se detaljnije informirati u dokumentima Politika privatnosti i Obavijesti o kolačićima, a koje su dostupni na mrežnoj stranici www.HranaSeNeBaca.hr i koje su sastavni dio ovih Pravila.
Članak 8: DOSTAVA I ROK PREUZIMANJA DARA
Organizator će svim Sudionicima natječaja koji su ostvarili pravo na dar poslati dar preporučenom poštom na naznačenu adresu koju su Sudionici naveli prilikom sudjelovanja u natječaju.
Ukoliko dostava bude neuspjela te se dar vrati natrag poštom Organizatoru, Organizator će kontaktirati Sudionika koji je ostvario pravo na dar radi dogovora oko ponovne dostave te će odraditi i drugi pokušaj dostave. U slučaju da dostava ne uspije niti nakon drugog pokušaja, neće biti ponovljenog pokušaja dostave dara te Sudionik natječaja gubi pravo na dar.
Organizator ne odgovara za moguću štetu koja bi mogla proizlaziti iz dara ili u vezi s darom.
Članak 9: IZMJENA PRAVILA
Organizator zadržava pravo dopune i izmjene ovih Pravila, o čemu će Sudionici biti obaviješteni putem stranice www.HranaSeNeBaca.hr.
Članak 10: MOGUĆNOST PREKIDA NATJEČAJA
Organizator zadržava pravo prekinuti natječaj prije roka odnosno ispunjenja uvjeta određenog u ovim Pravilima, a o čemu će javnost biti obaviještena putem mrežnih stranica www.HranaSeNeBaca.hr.
Članak 11: RJEŠAVANJE SPORA
U slučaju spora između Organizatora i Sudionika natječaja nadležan je stvarno nadležni sud u Zagrebu.
Članak 12: OBJAVA I PRIHVAĆANJE PRAVILA
Pravila natječaja bit će objavljena na mrežnoj stranici Organizatora www.HranaSeNeBaca.hr.
Sudjelovanjem u natječaju Sudionici prihvaćaju i potvrđuju da su upoznati s pravima i obvezama iz ovih Pravila.
DUKAT d.d.
Marijana Čavića 9
10 000 Zagreb
Ups, pogrešan odgovor!
Oznaka „Upotrijebiti do“ oznaka je zdravstvene ispravnosti proizvoda i koristi se za lako kvarljive namirnice poput svježeg mesa, svježe ribe, svježeg pilećeg mesa i slično.
Nakon isteka datuma uz oznaku „Upotrijebiti do“ namirnicu nije preporučljivo koristiti.
Bravo, točan odgovor!
Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" odnosi se na datum do kojeg su kvaliteta i organoleptička svojstva (kao što su okus, miris i tekstura) namirnice najbolja.
Nakon tog datuma, hrana može i dalje biti sigurna za konzumaciju, pod uvjetom da su izgled, miris i okus u redu. Ova oznaka se obično koristi za trajne proizvode kao što su tjestenina, riža, kolači, čokolada i pahuljice, koji mogu biti jestivi i nakon tog datuma. Drugim riječima, „Najbolje upotrijebiti do“ ne znači automatski i „Loše nakon“.
Ups, pogrešan odgovor!
Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" odnosi se na datum do kojeg su kvaliteta i organoleptička svojstva (kao što su okus, miris i tekstura) namirnice najbolja.
Nakon tog datuma, hrana može i dalje biti sigurna za konzumaciju, pod uvjetom da su izgled, miris i okus u redu. Ova oznaka se obično koristi za trajne proizvode kao što su tjestenina, riža, kolači, čokolada i pahuljice, koji mogu biti jestivi i nakon tog datuma. Drugim riječima, „Najbolje upotrijebiti do“ ne znači automatski i „Loše nakon“.
Bravo, točan odgovor!
Oznaka „Upotrijebiti do“ oznaka je zdravstvene ispravnosti proizvoda i koristi se za lako kvarljive namirnice poput svježeg mesa, svježe ribe, svježeg pilećeg mesa i slično.
Nakon isteka datuma uz oznaku „Upotrijebiti do“ namirnicu nije preporučljivo koristiti.
Kviz Do posljednje mrvice namijenjen je punoljetnim osobama
Molimo te potvrdi da si punoljetan/na i da si pročitao/la te da prihvaćaš Pravila kreativnog natječaja.
Bravo, točan odgovor!
Tjestenina i riža namirnice su koje često previše skuhamo, a potom i bacimo.
Odrasloj osobi dovoljno je 6-8 žlica tjestenine, a djetetu između 4 i 10 godina dovoljno je 4-6 žlica. Na našim mrežnim stranicama potraži smjernice i preporuke za serviranje pojedinih namirnica poput tjestenine, riže, povrća, mesa, ribe, orašastih plodova i drugih u odnosu na dob, kako bi smanjio/la stvaranje otpada od hrane u svom kućanstvu.
Ups, pogrešan odgovor!
Tjestenina i riža namirnice su koje često previše skuhamo, a potom i bacimo.
Odrasloj osobi dovoljno je 6-8 žlica tjestenine, a djetetu između 4 i 10 godina dovoljno je 4-6 žlica. Na našim mrežnim stranicama potraži smjernice i preporuke za serviranje pojedinih namirnica poput tjestenine, riže, povrća, mesa, ribe, orašastih plodova i drugih u odnosu na dob, kako bi smanjio/la stvaranje otpada od hrane u svom kućanstvu.
Bravo, točan odgovor!
U Hrvatskoj čak 76 posto ukupnog otpada od hrane potječe iz kućanstava, dok je prosjek Europske unije 53 posto. Znaš li da 51 posto građana redovno baca savršeno dobru hranu – ostatke pripremljenih obroka? Nemoj i ti biti dio te porazne statistike!
Ups, netočan odgovor!
U Hrvatskoj čak 76 posto ukupnog otpada od hrane potječe iz kućanstava, dok je prosjek Europske unije 53 posto. Znaš li da 51 posto građana redovno baca savršeno dobru hranu – ostatke pripremljenih obroka? Nemoj i ti biti dio te porazne statistike!
Bravo, točan odgovor!
Popis za kupnju tvoj je najbolji prijatelj u trgovini. Dok pišeš popis za kupnju, svakako pregledaj hladnjak, zamrzivač i smočnicu kako ne bi kupovao/la i skladištio/la namirnice koje već možda imaš u kući.
Osim toga, napravi tjedni plan obroka kako bi u tjednoj nabavci kupio/la sve potrebne namirnice - niti premalo niti previše!
Ako se držiš ovih pravila kupit ćeš samo ono što ti treba i na taj način smanjiti bacanje hrane te uštedjeti novac.
Ups, netočan odgovor!
Popis za kupnju tvoj je najbolji prijatelj u trgovini. Dok pišeš popis za kupnju, svakako pregledaj hladnjak, zamrzivač i smočnicu kako ne bi kupovao/la i skladištio/la namirnice koje već možda imaš u kući.
Osim toga, napravi tjedni plan obroka kako bi u tjednoj nabavci kupio/la sve potrebne namirnice - niti premalo niti previše!
Ako se držiš ovih pravila kupit ćeš samo ono što ti treba i na taj način smanjiti bacanje hrane te uštedjeti novac.
Ups, netočan odgovor
Usvoji jednostavno pravilo profesionalnih kuhara: Prvo unutra, prvo van (First In, First Out). Kada spremaš namirnice, pozicioniraj starije prema naprijed kako bi ih prve koristio/la bilo u hladnjaku, zamrzivaču ili smočnici.
Mudro je i na starije namirnice postaviti oznaku kao što je „Prvo pojedi ovo“ kako bi osigurao/la da i ostali ukućani prate pravila za smanjenje bacanja hrane.
Voće i povrće koje ispušta etilen (plin koji ubrzava sazrijevanje) poput jabuka i banana ne treba držati zajedno s zajedno s voćem i povrćem koje je osjetljivo na etilen: citrusi, kivi, bobičasto voće, grožđe, lubenice, dinje, krastavci itd. Na taj ćeš način produljiti trajnost i svježinu voća i povrća.
Bravo, točan odgovor!
Usvoji jednostavno pravilo profesionalnih kuhara: Prvo unutra, prvo van (First In, First Out). Kada spremaš namirnice, pozicioniraj starije prema naprijed kako bi ih prve koristio/la bilo u hladnjaku, zamrzivaču ili smočnici.
Mudro je i na starije namirnice postaviti oznaku kao što je „Prvo pojedi ovo“ kako bi osigurao/la da i ostali ukućani prate pravila za smanjenje bacanja hrane.
Voće i povrće koje ispušta etilen (plin koji ubrzava sazrijevanje) poput jabuka i banana ne treba držati zajedno s zajedno s voćem i povrćem koje je osjetljivo na etilen: citrusi, kivi, bobičasto voće, grožđe, lubenice, dinje, krastavci itd. Na taj ćeš način produljiti trajnost i svježinu voća i povrća.
Bravo, točan odgovor!
Višak kruha nareži na kriške i zamrzni ih kako bi pojedinačne kriške brže odmrznuo/la i koristio/la količinu koja ti treba. Kruh se brzo odmrzava na sobnoj temperaturi pa tako možeš napraviti i tost izravno iz zamrznutog kruha.
Ostatak kruha možeš iskoristiti i za izradu krušnih mrvica kod kuće. Kruh nareži na kriške ili kockice, osuši ga u pećnici na 100 °C, 30-60 minuta. Osušeni kruh izblendaj i krušne mrvice pospremi u hermetički zatvorenu posudu, najbolje staklenu.
Krušne mrvice možeš i aromatizirati ako u blender dodaš suhe začine kao što su češnjak, peršin, papar, sol i slično.
Ups, netočan odgovor!
Višak kruha nareži na kriške i zamrzni ih kako bi pojedinačne kriške brže odmrznuo/la i koristio/la količinu koja ti treba. Kruh se brzo odmrzava na sobnoj temperaturi pa tako možeš napraviti i tost izravno iz zamrznutog kruha.
Ostatak kruha možeš iskoristiti i za izradu krušnih mrvica kod kuće. Kruh nareži na kriške ili kockice, osuši ga u pećnici na 100 °C, 30-60 minuta. Osušeni kruh izblendaj i krušne mrvice pospremi u hermetički zatvorenu posudu, najbolje staklenu.
Krušne mrvice možeš i aromatizirati ako u blender dodaš suhe začine kao što su češnjak, peršin, papar, sol i slično.
Ups, netočan odgovor!
Nikada u nabavku namirnica nemoj ići gladan/na! Ako ideš u kupnju na prazan želudac, riskiraš da kupiš više hrane nego što zapravo trebaš, i da je potom baciš.
Ako si gladan/na, a planiraš obaviti kupnju, prije odlaska u trgovinu pripremi brzi obrok od namirnica koje već imaš, a nije loše niti popiti tekućine.
Bravo, točan odgovor!
Nikada u nabavku namirnica nemoj ići gladan/na! Ako ideš u kupnju na prazan želudac, riskiraš da kupiš više hrane nego što zapravo trebaš, i da je potom baciš.
Ako si gladan/na, a planiraš obaviti kupnju, prije odlaska u trgovinu pripremi brzi obrok od namirnica koje već imaš, a nije loše niti popiti tekućine.
Ups, netočan odgovor!
Čak 51 posto hrvatskih građana redovno baca savršeno dobru hranu – ostatke kuhanih obroka. Nemoj i ti biti jedan/na od onih koji neosviješteno bacaju hranu, resurse utrošene za proizvodnju hrane i novac, dok istovremeno svaki peti hrvatski građanin živi na rubu siromaštva i gladi. Nebrojeno je načina kako ostatke hrane možeš upotrijebiti za pripremu novog, ukusnog i nutritivno vrijednog obroka. Tako je ostatke pire krumpira bolje iskoristiti za brzu pripremu domaćih krumpirovih njoka nego ga primjerice kompostirati.
Inspiraciju možeš pronaći i na ovim mrežnim stranicama uz pomoć savjeta poznatih chefova Marina Medaka i Damira Tomljanovića.
Bravo, točan odgovor!
Čak 51 posto hrvatskih građana redovno baca savršeno dobru hranu – ostatke kuhanih obroka. Nemoj i ti biti jedan/na od onih koji neosviješteno bacaju hranu, resurse utrošene za proizvodnju hrane i novac, dok istovremeno svaki peti hrvatski građanin živi na rubu siromaštva i gladi. Nebrojeno je načina kako ostatke hrane možeš upotrijebiti za pripremu novog, ukusnog i nutritivno vrijednog obroka. Tako je ostatke pire krumpira bolje iskoristiti za brzu pripremu domaćih krumpirovih njoka nego ga primjerice kompostirati.
Inspiraciju možeš pronaći i na ovim mrežnim stranicama uz pomoć savjeta poznatih chefova Marina Medaka i Damira Tomljanovića.
Bravo, točan odgovor!
Dukat čokoladno mlijeko trajni je proizvod, a njegova oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ govori o datumu do kada je proizvod najbolje kvalitete, a ne i o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.
Zato izaberi čokoladno mlijeko pred istekom roka trajanja jer na taj način smanjuješ bacanje hrane, čuvaš naš planet i štediš novac.
Ups, pogrešan odgovor!
Dukat čokoladno mlijeko trajni je proizvod, a njegova oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ govori o datumu do kada je proizvod najbolje kvalitete, a ne i o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.
Zato izaberi čokoladno mlijeko pred istekom roka trajanja jer na taj način smanjuješ bacanje hrane, čuvaš naš planet i štediš novac.
Bravo, točan odgovor!
Slobodno daj priliku manje „savršenom“ voću i povrću jer na taj način utječeš na smanjenje otpada od hrane. Procjenjuje se da se 20-40 posto voća i povrća odbacuje zbog estetskih razloga, što znači da se stotine milijuna tona ovih namirnica ne iskoristi samo zato što ne zadovoljavaju određene estetske standarde.
Samo zato što je krastavac neravan, ne znači da nije odličnog okusa. Rajčica koja ne izgleda niti blizu onoj savršenoj često je najukusnija i najslađa pa tako i mrkva nepravilnog oblika.
Ups, netočan odgovor!
Slobodno daj priliku manje „savršenom“ voću i povrću jer na taj način utječeš na smanjenje otpada od hrane. Procjenjuje se da se 20-40 posto voća i povrća odbacuje zbog estetskih razloga, što znači da se stotine milijuna tona ovih namirnica ne iskoristi samo zato što ne zadovoljavaju određene estetske standarde.
Samo zato što je krastavac neravan, ne znači da nije odličnog okusa. Rajčica koja ne izgleda niti blizu onoj savršenoj često je najukusnija i najslađa pa tako i mrkva nepravilnog oblika.
Bravo, točan odgovor!
Kupnja prevelike količine hrane na akciji često vodi do prekomjerne kupnje, a potom i bacanja hrane, što je štetno za okoliš i kućni budžet.
Iako svi volimo akcije i akcijske cijene, važno je paziti da i tada kupuješ onoliko namirnica koliko ćeš u konačnici zaista i potrošiti.
Ups, pogrešan odgovor!
Kupnja prevelike količine hrane na akciji često vodi do prekomjerne kupnje, a potom i bacanja hrane, što je štetno za okoliš i kućni budžet.
Iako svi volimo akcije i akcijske cijene, važno je paziti da i tada kupuješ onoliko namirnica koliko ćeš u konačnici zaista i potrošiti.
Bravo, točan odgovor!
Ako nisi siguran/na možeš li pojesti cijelu porciju u restoranu, provjeri s konobarom veličinu porcije prije nego naručiš jelo.
Ukoliko nisi jako gladan/na, razmisli da naručiš manju porciju ili da preskočiš glavno jelo i uživaj u predjelima.
Porciju također možeš podijeliti s društvom s kojim si u restoranu, bez obzira jesu li to članovi obitelji, prijatelji ili kolege.
Hranu koju nisi pojeo/la zatraži da ti spakiraju i ponesi je kući kako bi je kasnije pojeo/la, odnosno podijelio/la s ukućanima.
Ups, netočan odgovor!
Ako nisi siguran/na možeš li pojesti cijelu porciju u restoranu, provjeri s konobarom veličinu porcije prije nego naručiš jelo.
Ukoliko nisi jako gladan/na, razmisli da naručiš manju porciju ili da preskočiš glavno jelo i uživaj u predjelima.
Porciju također možeš podijeliti s društvom s kojim si u restoranu, bez obzira jesu li to članovi obitelji, prijatelji ili kolege.
Hranu koju nisi pojeo/la zatraži da ti spakiraju i ponesi je kući kako bi je kasnije pojeo/la, odnosno podijelio/la s ukućanima.
Bravo, točan odgovor!
Za proizvodnju sirovine, preradu, proizvodnju i pakiranje hrane, njezino čuvanje i prijevoz trošimo ogromne količine resursa – vode, energije, goriva i drugih.
Za proizvodnju jednog kilograma banana potrebno je oko 790 litara vode, dok je za litru mlijeka potrebno oko 1.000 litara vode. Kruh i peciva zahtijevaju oko 1.600 litara vode po kilogramu, dok se za proizvodnju kilograma pilećeg mesa koristi oko 4.000 litara vode.
Bacanjem hrane bacaš i sve resurse korištene za njezinu proizvodnju, a njezinim se truljenjem stvaraju staklenički plinovi koji, između ostalog, imaju direktan utjecaj na klimatske promjene kojima svakodnevno svjedočimo.
Ups, pogrešan odgovor!
Za proizvodnju sirovine, preradu, proizvodnju i pakiranje hrane, njezino čuvanje i prijevoz trošimo ogromne količine resursa – vode, energije, goriva i drugih.
Za proizvodnju jednog kilograma banana potrebno je oko 790 litara vode, dok je za litru mlijeka potrebno oko 1.000 litara vode. Kruh i peciva zahtijevaju oko 1.600 litara vode po kilogramu, dok se za proizvodnju kilograma pilećeg mesa koristi oko 4.000 litara vode.
Bacanjem hrane bacaš i sve resurse korištene za njezinu proizvodnju, a njezinim se truljenjem stvaraju staklenički plinovi koji, između ostalog, imaju direktan utjecaj na klimatske promjene kojima svakodnevno svjedočimo.