Hrana se ne baca

SAVJETI za blagdane

Kako odgovorno postupati s hranom?

Želja da na blagdanskoj trpezi ne nedostaje hrane u kojoj uživamo s najmilijima vrlo često rezultira prevelikom količinom kupljenih namirnica i pripremljenih jela. Zato donosimo savjete kako namirnice dulje održati svježima, a od chefa Damira Tomljanovića saznajemo kako kreativno iskoristiti višak pripremljene hrane!

Pogledaj savjete
Rotkvice

Neizostavni dio tradicionalnog uskrsnog doručka su svakako rotkvice. Skoro sve kod rotkvice je jestivo, korijen i lišće. Kako biste im produžili svježinu i pravilno ih pohranili odstranite zelene listove rotkvice čim se vratite iz kupnje da izbjegnete povlačenje vlage iz korijena rotkvice. Lišće rotkvice je hranjivo pa ga nemojte bacati, nego ga možete odmah iskoristiti kao dodatak umacima za razne tjestenine ili pripremite ukusni i brzi omlet za članove svoje obitelji. Korijen rotkvice pohranite u hladnjak, ali prije toga provjerite je li suh jer se zbog viška vlage rotkvice mogu brže pokvariti. Rotkvice iz hladnjaka iskoristite u roku od dva tjedna za razne vrste salata, namaza ili ih iskoristite za laganu juhu.

Mladi luk

Mladi luk jedan je od prvih nagovještaja proljeća i bez njega je teško zamisliti uskrsnu trpezu. Kupljen na tržnici ili u dućanu neće dugo potrajati bez pravilne pohrane. Kako bi sačuvao svoju svježinu mladi luk je najbolje čuvati u hladnjaku. Postavite ga (s korijenima prema dolje) u staklenku s vodom preko koje je najbolje staviti vrećicu za zamrzavanje. Ako nemate odgovarajuću staklenku, možete ga zamotati u navlažene kuhinjske ubruse te ga tako održati duže svježim. Na ovaj bi način trebao bi trajati oko sedam dana u hladnjaku pa ga u tom roku i iskoristite za pripremu salata, umaka/dipova, neodoljivog quichea ili tradicionalnog istarskog jela – fritaje.

Hren

Hren je nezaobilazna namirnica blagdanskih stolova. Korijen hrena trebate pohraniti na hladno, suho mjesto i dalje od izvora sunčeve svjetlosti. Prije pohrane nije preporučeno prati hren jer višak vlage može prouzročiti brže kvarenje. Svježe naribani hren odlično se slaže s različitim umacima ili uz šunku, ali vam savjetujemo da ga naribate neposredno prije posluživanja kako ne bi izgubio svoju ljutinu. Osim toga, na taj način znat ćete koliko vam hrena u tom trenutku treba te izbjegavate nepotrebno bacanje nutritivno vrijedne namirnice. Ako ste ga pravilno pohranili nakon kupnje i pridržavali se ovih uputa, svježina hrena može trajati i nekoliko tjedana.

Šunka

Za Uskrs mnogima omiljena namirnica je upravo kuhana ili pečena šunka. Pohranjena u hladnjaku može potrajati do tjedan dana ako je u jednom komadu, međutim ako ste šunku narezali na šnite preporuča se da se iskoristi u roku do pet dana. Ako niste sigurni hoćete li uspjeti pojesti cijeli komad, kuhanu ili ispečenu šunku možete isjeći na ploške ili kockice, ubaciti u vrećice za zamrzavanje ili foliju i zamrznuti. Tako uvijek možete odmrznuti komade šunke za ukusne sendviče, hladne salate ili variva.

Kuhana jaja

U hladnjaku se tvrdo kuhane uskrsne pisanice mogu čuvati 7 do 10 dana, ali morate paziti da ljuska pisanice nije oštećena prilikom kuhanja. Pravilo je jednako i za jaja koja su obojana prirodnim načinom uz pomoć ljuske od luka ili cikle ili jaja koja se boje bojama namijenjenim za prehrambenu upotrebu. Ako ste nakon kuhanja uklonili ljusku, tvrdo kuhana jaja pohranite u hladnjak u zatvorenoj posudi te ih je potrebno konzumirati u roku od 1 do 2 dana.

Svježi sir i vrhnje

Neizostavan dio uskrsnog slavlja su svakako i svježi sir i vrhnje. Svježi sir čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. To će spriječiti rast plijesni i preuzimanje mirisa iz hladnjaka. Svježi sir potrebno je konzumirati do tjedan dana nakon njegova otvaranja. Vrhnje također treba čuvati u hladnjaku, po mogućnosti u glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima jer je to najtopliji dio hladnjaka koji doživljava najviše promjena temperature.

Kruh

Kruh se najbolje čuva u posudi za kruh ili papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi. To omogućuje cirkulaciju zraka, ali sprječava da se previše brzo osuši. Kruh može trajati 3 do 7 dana, ovisno o vrsti kruha. Kruh možete i zamrznuti; predlažemo da svježi kruh narežete na šnite, stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznete. Odmrzavanje kruha će na taj način biti brzo a kruh ostaje jednako svjež kao kad je zamrznut. Ovo vrijedi i za kruh u kojem ste pekli uskrsnu šunku, ako vam ga je kojim slučajem ostalo!

Kremasti i suhi kolači

Neizostavan dio svakog blagdanskog slavlja su i kolači. Kremaste kolače najbolje je čuvati u hladnjaku i to najviše tri dana, a prilikom pohrane najbolje koristite staklene ili (plastične kutije) jer ćete na taj način izbjeći da vaši omiljeni deserti ne poprime miris drugih namirnica koje se također nalaze u hladnjaku. Suhi kolači su obavezan dio blagdanske trpeze, mogu trajati do tjedan dana u odgovarajućim posudama na hladnom i suhom mjestu. Ako se odlučite zamrznuti suhe kolače potrebno ih je najprije spremiti u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih maksimalno šest mjeseci.

Francuska salata

Većina nas se može složiti da je francuska salata jedno od omiljenih blagdanskih jela. Francusku salatu najbolje je držati u zdjeli s poklopcem i pohraniti u hladnjak jer su osnovni sastojci salate majoneza i jaja. Preporuča se da se u hladnjaku drži do maksimalnih sedam dana.

Dodatni praktični savjeti kako pozitivno utjecati na smanjenje otpada od hrane za vrijeme blagdana

1

Prije nego se zaputite u trgovinu planirajte uskrsni obrok. Napravite popis jela, a potom i namirnica koje vam trebaju za ovaj Uskrs. Osim toga, nabavite ih na vrijeme – na taj ćete način izbjeći nepotrebnu kupnju, ali i stres.

2

Procijenite veličinu porcija prema broju i „apetitu“ uzvanika i ukućana. Tako je za uskrsni doručak dovoljno dva kuhana jaja po osobi, eventualno tri ako se natječete tko ima najčvršću pisanicu za stolom. Iako svi rado uživamo u kuhanoj i pečenoj šunki, dovoljno je 30-50 grama po osobi, 3-4 rotkvice po osobi, a preporučuje se da jedna osoba konzumira oko 50 do 100 grama kruha po obroku. Za sve ljubitelje hrena poslužite ga u manjim posudicama koje uvijek možete dopuniti ako se netko zaželi još.

3

Na Uskrsni ponedjeljak uglavnom se jede ono što je ostalo od nedjelje, ali ako taj dan pečete krumpir korisna je informacija kako je po osobi dovoljno količina krumpira ne veća od stisnute šake. S obzirom na količinu priloga pokušajte procijeniti i koliko su vaši ukućani ili gosti ljubitelji mesa da znate planirati koliko ćete pripremiti mesa.

4

Ako vam na uskrsni doručak ili ručak stiže veći broj gostiju, potaknite ih da ponesu sa sobom svoju višekratnu ambalažu kako bi im spakirali višak hrane za ponijeti.

5

Razmislite da podijelite višak uskrsne hrane s prijateljima, susjedima, poznanicima, kolegama s posla ili drugim građanima u potrebi.

SAVJETI CHEFA DAMIRA TOMLJANOVIĆA

Za početak – nemojte bacati hranu. Osim što ste je platili i doslovno bacate novac u smeće, bacate i vrijeme koje ste potrošili za njezinu pripremu. Dodatno, činite jedno kulturološki neprihvatljivo djelo, pogotovo za vrijeme vjerskih blagdana gdje nije smisao uživati u izobilju, prejedati se i bacati hranu, nego u njoj uživati sa svojom obitelji i učiti nove generacije pravim životnim vrijednostima. Nadam se da će vam za vrijeme Uskrsa, a i za dane koji slijede nakon našeg najvažnijeg blagdana, ovi savjeti dobro doći.

1.
ISKORISTITE VIŠAK PISANICA ZA FINU MESNU ŠTRUCU

Višak obojanih tvrdo kuhanih jaja na stolu nikome nije stran, a tako niti manjak želje za šunkom i jajima za doručak. No, jaja vrlo brzo možemo iskoristiti za jedno od omiljenih jela – ukusnu roladu od mljevenog mesa punjenu jajima, popularno Štefani pečenje. Jednostavno razvucite na masnom papiru začinjeno mljeveno meso, posložite očišćena jaja na sredinu, preklopite meso pomoću masnog papira i stisnite sve da se sjedini u lijepo oblikovanu mesnu štrucu. Pecite u pećnici oko 90 minuta na 175 stupnjeva, ali, s obzirom na debljinu mesa, prilagodite vrijeme ukoliko je potrebno.

2.
PRETVORITE MLADI LUK U UKUSNO ULJE ILI GA ISKORISTITE ZA ZAČINSKI MASLAC

Kupili ste previše mladog luka i sada vam hladnjak miriši i izgleda kao bakin vrt. Ono što je izvrsno jest to da je iskoristivost luka univerzalna za veliku količinu jela. Vrlo brzo možete napraviti ulje od mladog luka tako da ga stavite u sjeckalicu, pomiješate s običnim uljem i napravite fini pesto. Procijedite ulje od sitnih mrvica kroz gazu i dobit ćete prekrasno zeleno ulje s okusom mladog luka. Ostatak možete pomiješati s maslacem i drugim začinima i imati ukusan maslac za završavanje jela. I ulje i maslac možete pohraniti u zamrzivaču, naravno, zaštićeno od utjecaja leda u vakuum vrećicama ili prijanjajućoj foliji te konzumirati u tjednima koji su ispred vas.

3.
OSTACI OD KUHANE ŠUNKE U UKUSNOJ MANEŠTRI

Na ovim prostorima često vrijedi pravilo da hrane ne smije nedostajati za ukućane ili goste – pogotovo za blagdane, kada svi imamo veće oči od želuca. Zato trebamo voditi brigu koliko nas je za stolom, kolike su realne količine koja određena osoba može pojesti te se ravnati prema normativima koje vrlo lako možemo naći online. Svakako je dobra opcija i pitati prijatelja kuhara da nam pomogne u određivanju prikladne količine, kako za odrasle, tako i za djecu. Upravo sa šunkom često pretjeramo, ali odlična je vijest što ju kasnije možemo iskoristiti za više jela. Možete je narezati na kockice i napraviti ukusan rižoto, pohati je i popržiti u dubokoj masnoći pa od nje napraviti štapiće, i uz pržene krumpiriće uživati u uskrsnom filmskom klasiku. Meni je osobno šunku najdraže iskoristiti za ukusnu maneštru ili varivo na žlicu. Em za pripremu ne treba puno vremena, em posebnu draž daje upravo taj okus šunke koju ste zapekli na tavi sa svinjskom mašću i onda dodali povrću koje ste zatekli na kraju hladnjaka. Ne zaboravimo na ulje od mladog luka kao začin na kraju!

4.
ROTKVICE U UKUSNOM BURGERU KOJI SVI OBOŽAVAJU

Tako lijepe i svježe. Ali, ukućani žele nešto drugo. Dosta im je klasika mamine kuhinje i zaželjeli su se malo klasika street fooda.

U tom slučaju, burger iz kućne radinosti će svi rado prihvatiti. Istovremeno, ovdje jednim udarcem možete potrošiti dvije namirnice koje su nam ostale u hladnjaku – i šunku, i rotkvice. Napravite burger s pečenom šunkom i coleslaw salatom u koju će se izvrsno uklopiti nasjeckana mlada rotkvica koja će joj dati jednu posebnu svježinu. Šunku prije pečenja namažite sa senfom i rezultat će biti za prste polizati! A i izvrsna je metoda za počistiti ostatke iz hladnjaka. Svi sretni!

5.
OD PEČENE JANJETINE DO UKUSNOG RAGUA SA ŠURLICAMA

Obožavamo ju kad je vruća, ali kad se ohladi – imamo drugu priču. Janjeća masnoća kad je hladna nije baš privlačna okusom jer u ustima ostavlja težak i postojan okus. Janjetina s hlađenjem postaje puno žilavija, ali i vlaknasta u teksturi. No, uz malo truda, možete ju i hladnu izvrsno iskoristiti. Pripremite janjeći ragu s domaćim šurlicama koje mu savršeno pristaju. Prvo zažutite luk, dodajte češnjak, mrkvu i celer nasjeckane na kockice i podlijte crvenim vinom. Pustite da vino zakuha i alkohol ispari, pa dodajte nasjeckano meso od janjetine. Sve podlijte reduciranim janjećim temeljcem koji ste prethodno pripremili tako što ste vodom deglazirali pleh u kojemu ste pekli janjetinu i stavili ga u pećnicu da se odvoje sve masnoće i sokovi, pogotovo oni koji su se lijepo karamelizirali. Prebacite tako dobivenu tekućinu u lonac, dodajte sve kosti od janjetine s kojih ste skinuli meso i kuhajte barem 90 minuta da izvučete što više okusa. Kada ste sve spojili i začinili po volji (pripazite na sol!) samo vam preostaje skuhati šurlice zajedno s raguom. One će lijepo zgusnuti cijeli ragu i učiniti ga savršenim za posluživanje. Ukoliko vam je okus preintenzivan, slobodno završite ragu s malo milerama ili kiselog vrhnja.

I, ne zaboravite, ukoliko ste pripremili previše ragua za jedan obrok, prije nego dodate tjesteninu izvadite procijenjeni višak i nakon hlađenja ga zaledite za neku drugu prigodu.

6.
I VIŠAK PRILOGA MOŽETE ISKORISTITI ZA NOVA UKUSNA JELA

Postoji velika mogućnost da, nakon što ste konačno došli do zraka od ukusnog uskrsnog objeda, primijetite da je na stolu ostala pristojna količina krumpira, mrkvice, luka i svih onih ljepota koje ste dodali janjetini da upiju njene sokove prilikom pečenja. Što sad s time? Čas posla. Uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite sve povrće u jednu homogenu smjesu. Ukoliko primijetite da je smjesa premasna, slobodno joj dodajte malo krušnih mrvica i jaje. Okus će biti neupitno fantastičan jer sve sokove od janjetine imate baš u toj smjesi. Dodajte po želji malo nasjeckanog peršina i napravite kuglice. Možete ih pohati u brašnu, jajetu i krušnim ili panko mrvicama ili pak napraviti gustu orly smjesu i pripremiti ih poput lažnih fritula. Pržite ih u dubokoj masnoći i poslužite uz neku verziju umaka na bazi kiselog vrhnja ili majoneze. Dobit ćete idealan snack uz omiljeni film, a možete ih čuvati i u zamrzivaču, pa kasnije poslužiti kao malo drugačije krokete, uz gulaš ili ragu.

7.
SLASTICE KAO IZVRSTAN POVOD ZA DRUŽENJE!

Kod nas doma jednostavno se ne može dogoditi da ostane nešto slatko u hladnjaku koji dan, moja kćerka i ja se pobrinemo da se slastice nikad ne bacaju. U danima kad je slatkog ipak količinski više, iskoristite ga kao motiv za druženje. Skuhajte kavu, pozovite rodbinu, prijatelje ili susjede da dođu k vama i poslužite im ukusne slastice. Dok uživate u opuštenom razgovoru, vrlo brzo će višak slatkog nestati sa stola.

Uključi se

Postani hranoznalac

Prema procjeni Europske komisije 8,8 tisuća tona otpada od hrane koji godišnje nastane u zemljama Europske unije povezano je s pogrešnim tumačenjem oznaka na hrani „Upotrijebiti do“ i „Najbolje upotrijebiti do“.

Nauči od
drugih

Saznaj više

Što s ostacima hrane?

Saznaj više

Kako čuvati namirnice?

Saznaj više

Newsletter

PrIJAVi se i najbolji savjeti stižu u tvoj inbox